zaterdag 9 maart 2013

Sightseeing en Hindi movie @Udaipur!

07/03/2013
Gisteren zijn we aangekomen in Udaipur maar ik was te moe om uitgebreid op verkenningstocht te gaan. Dat gaat dus vandaag gebeuren! Het plan: voormiddag naar City Palace wandelen (is hier in de buurt) en de omgeving rond het meer verkennen en dan om 12pm lunch met Tanmay Srivastava, CouchSurfing moderator van Udaipur, in het Little Prince restaurant aan Hanumaan Ghat. Om 2pm heb ik afgesproken met driver Raj en gaan we nog wat sightseeing doen met de auto.

TEMPEL EN CITY PALACE
Onderweg naar het City Palace, dat op wandelafstand ligt van het Raj Palace hotel, heb ik een tempel bezocht waar net een dienst bezig was. Dat was indrukwekkend om te wien, ook hoe de Hindu's hierin opgingen. Vanachter zat een groep vrouwen, waarvan de voorste rij muziek maakte en zong. Voor hen voerde een groep mannen een ritueel uit ('tourists are not allowed to see') en na een tijdje schoof een soort priester in een oranje, met goudborduursel bestikt gewaad, een donkergroen gordijn opzij en kreeg je een kamer te zien waar allerlei gouden voorwerpen tegen de muur ophingen. Rechts opzij stak een vrouw op verschillende plaatsen wierook aan. Indiers die de dienst vroegtijdig verlieten, bogen nog eens extra aan de uitgang voor ze de tempel buitengingen. Achteraan luidden een groepje Indische schooljongens een reeks bellen, maar dat was dus niet de bedoeling. Op een gegeven moment draaide een van de Indische vrouwen zich om en maakte ze duidelijk dat het genoeg geweest was. Don't mess with a Hindu lady :-).
Voor je de tempel binnenging, was je verplicht om je schoene uit te doen en in bewaring te geven. Er stonden speciale schappen waar je je schoenen kon in zetten. Achteraf vroeg de man een kleine vergoeding omdat hij je schoenen bewaakt had. In de tempel zelf mocht je geen foto's nemen van de dienst, wat ergens ook wel begrijpelijk is. Als wij naar een mis zouden gaan en er komen Japanners foto's van ons nemen, hoe tof zou dat zijn! ;-)
Om kwart voor 10 ging ik aanschuiven om een ticket te bemachtigen voor een bezoek aan het City Palace. Al snel bleek dat de ticketverkoop pas om 10am stipt begon, omdat dan ook pas het paleis zijn deuren opende voor bezoekers. Met andere woorden: time for some chai! Om iets na tien City Palace bezocht, weer een aantal toffe en kleurrijke foto's rijker...

TANMAY
Het Little Prince restaurant (genoemd naar Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupery!) lag ongeveer een kilometer van het Raj Palace hotel af. Niet ver, maar ik wist niet goed waar ik precies moest zijn en drier Raj, behulpzaam als altijd, hield een vriend tegen die net toevallig op zijn scooter voorbij kwam gereden en regelde een gratis lift voor me. Echt wel een ervaring om achterop een brommer doorheen alle tuktuks, auto's, koeien, toeristen en Indiers te rijden!!
Om 12pm stipt zat ik in het Little Prince restaurant maar ik had ondertussen al een smsje van Tanmay ontvangen om te zeggen dat hij 20 minuten vertraging had opgelopen (hij woont terug bij zijn ouders en die kregen net bezoek). Een van de Indiers in het restaurant was zogezegd gespecialiseerd in het raden naar je land van herkomst en was er vast van overtuigd dat ik van Oostenrijk was... euh, niet dus :-).
Tanmay arriveerde uiteindelijk en het was een interessant gesprek. Hij heeft drie jaar management school gedaan in Bombay, is dan in Delhi gaan werken en heeft nog in Pushkar, Dharmasala, Jaipur, ... gewoond en woont nu terug bij zijn ouders in Udaipur. Ik vroeg hem naar de betekenis van zijn gouden ring met donkerrode steen (in Venezuela krijg je bijvoorbeeld een dergelijke ring na je afstuderen aan de universiteit, met daarin een steen met de kleur en het symbool van je afstudeerrichting). Hij vertelde me dat hij deze ring van zijn moeder cadeau had gekregen. Ze is erg geinteresseerd in astrologie ('But I am not!!!' - OK, da's duidelijk :-)) en deze steen zou hem meer stabiliteit in zijn leven geven, omdat hij de laatste jaren op zoveel verschillende plaatsen heeft gewoond.
Ik vroeg Tanmay waar ik naar de film kon gaan in Udaipur en of er momenteel leuke films speelden in het Hindi. Hij was net drie dagen geleden gaan kijken naar 'The attacks of 26/11' en vond dit een aanrader. Zeker omdat het een film is die je ook gemakkelijk kan volgen als je geen Hindi spreekt. De film gaat over de terroristische aanvallen in Mumbai op 26/11/2008.
Verder raadde Tanmay me het boek 'Shantaram' aan van de Australier Gregory Roberts. Hij schreef dit boek in het bekende Leopolds Cafe in Mumbai (waar ook een deel van de aanvallen i 2008 gebeurd zijn; ben net naar de film gaan kijken ;-)). Naar het schijnt komen er veel toeristen naar dat cafe om hun exemplaar van Shantaram door Gregory Roberts zelf te laten handtekenen. Hij zit daar blijkbaar nog regelmatig. Onderweg naar het hotel ben ik het boek gaan kopen in het Engels, ben heel erg benieuwd om het te lezen!!

SAHELION KI BADI PARK
Namiddag reed Raj me naar het Sahelion Ki Badi park, dat vroeger bestemd was 'only for girls and women friends, no men allowed, only girls and women, you understand?'. :-) Wauw, ik kreeg er het gevoel helemaal tot rust te komen tussen het groen en alle weelderige, kleurrijke bloemen. Wat een verademing na de drukte in de binnenstad! Ondertussen is het weer ook geevolueerd van een zacht lentegevoel naar een stevig zomerweertje met de volle 33 graden. Indische kleren zijn enorm luchtig en komen dus erg goed van pas!

THE ATTACKS OF 26/11
Raj bracht me naar de Celebration Mall waar 'The attacks of 26/11' speelde. Voor de film begon, had ik nog wat tijd om rond te hangen in de mall en gezien mijn boekverslaving stapte ik meteen de boekenwinkel Crosswords binnen. Trouwens, als je 'Holy Cow' van Sarah MacDOnals nog niet gelezen hebt en je bent geinteresseerd in de verschillende religies en spirituele toestanden in India, zeker eens doen! Is heel interessant! (heb hem een aantal jaar geleden gelezen) Heb een paar interessante boeken meegenomen bij Crosswords: "Nine lives' van William Dalrymple, over negen personen met elk een verschillende religie in India en hierdoor elk een ander verhaal; en 'Am I a Hindu?' met vraag en antwoord over het hindoeisme. Heel interessant.
Het eerste verhaal van 'Nine lives' gaat over een Jain non (geen 'giant nun', maar een vrouw die het jainisme als religie heeft :-)) die aangeeft dat je binnen het jainisme afstand dient te doen van alles, zowel materiele zaken als emotionele hechting aan iemand. Ze geeft aan dat ze hierbij in de fout is gegaan. Materieel heeft ze van alle zaken in haar leven afstand kunnen doen, maar emotioneel was ze bijzonder gehecht aan haar vriendin en medezuster, die na een vriendschap van 20 jaar onverwacht overleed aan een ernstige ziekte. Nog steeds heeft ze het moeilijk als ze hierover praat en ze 'beseft' dat ze nog steeds in de fout gaat door het gemis te blijven voelen en hier geen afstand van te kunnen nemen... Interessant... De vriendin koos voor 'sallekhana', dat is in het janisme geen suicide maar wel het stelselmatig afbouwen van voedsel en drank (waarbij herhaaldelijk gevraagd wordt of de persoon dit wel effectief wil verderzetten) om op die manier op een 'waardige, pure' manier uit het leven te stappen.
Maar OK, we dwalen af, de film dus! Voor de film begon, kreeg je eerst een filmpje te zien met wansmakelijke beelden over wat roken allemaal met je lichaam kan doen. Tijdens de film kwam er bij elke sigaret die te zien was rechts onder een boodschap in beeld dat roken de gezondheid schaadt. De film zelf was erg pakkend maar ook erg... ja, hoe zal ik het zeggen, moslimonvriendelijk? Ongenuanceerd? :-) In het begin van de film verscheen niet voor niets de boodschap dat het niet de bedoeling was om onrespectvol te zijn naar of kritiek te geven op andere religies, maar dat ze vooral in beeld wilden brengen welke slechte daden gepleegd werden bij de terrorist attacks door ontzettend slechte mensen. Ja, daar zijn ze wel goed in geslaagd moet ik zeggen :-).
Ook in Indie heb je gewoon pauze tijdens de film en kan je cola en popcorn kopen als je wil. Grappig: tijdens de film gaat geregeld iemand zijn gsm af, soms middenin een spannende scene, en dan wordtgewoon opgenomen en gebabbeld. 'Hello? *Indisch gebabbel*' OK dan!! :-)

Morgen vertrekken we naar Ranakpur. Daar zou niet zo geweldig veel te zien zijn (een tempel, meer en een bos) maar de rust is welkom en ik heb drie beken bij :-).

Ooohhh wat ik nog niet verteld heb, daarstraks heb ik per ongeluk (een flinke teug) gedronken van een drankje met ijsblokjes... Dat was echt zo van noooooo... *Austin Powers scene met de bulldozer :-)* maar tot nu toe heb ik nog niet echt last, wel wat hoofdpijn. Wie weet morgen? We zie wel, er valt nu toch niets meer aan te doen!

LATER OP DE AVOND
De eigenaar van het internetcafe heeft een tekening van me gemaakt terwijl ik aan het surfen was... Ik zat er langer dan een uur maar mocht geven wat ik wilde 'because you are such a nice girl, you are my friend'. Ik kreeg de tekening mee en Amar had er zijn naam en gsm-nummer bij gezet. Jaja, 'friend' :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten