donderdag 7 maart 2013

Shilolly Shilolly

SHILOLLY SHILOLLY
...Is iets wat je hier vaak hoort. In het begin dacht ik dat het een of andere Indische uitdrukking was, maar dan werd duidelijk dat het gewoon Indisch Engels is voor 'slowly slowly' en vaak gebruikt wordt in de zin van 'geleidelijk aan'. OK :-).

WIST JE DAT...
- als je in India op straat aangereden wordt, dat je eigen fout is want je had maar beter moeten uitkijken?
- je hier maar weinig sterren aan de hemel ziet 's avonds (nog minder dan thuis)?
- de swine flu hier nog veel voorkomt? Vorig jaar zijn er blijkbaar veel mensen aan overleden. Nu zou er een remedie zijn en kunnen mensen die erdoor getroffen zijn wel geholpen worden.
- het vele toeteren van de auto's en vrachtwagens hier niet alleen is om voorbij te steken, maar dat Indiers dat ook 'als muziek in de oren' vinden klinken? Ze doen dat dus ook gewoon voor de fun! 'It's like drivers' music'
- veel Indiers tijdens het praten hun hoofd naar links en rechts wiegen, alsof het losstaat, en dat eigenlijk een soort 'ja knikken' is?
- Indiers ontzettend stipt zijn? Als je met iemand hebt afgesproken, staat hij daar stipt op het afgesproken uur. Toen ik afsprak met dr. Shah van BreastCancer India om mij te bellen om 8pm, belde hij ook echt stipt om 8pm.
- vrouwen op het platteland hier tot een jaar borstvoeding geven en vrouwen in de stad slechts een maand? (deze laatsten willen blijkbaar hun borsten mooi houden en stoppen daarom zo snel mogelijk, terwijl op het platteland vrouwen het net praktisch vinden om hun kinderen zo lang mogelijk borstvoeding te geven, ze heben het eten dan altijd bij de hand)
- je in India op hotel niet altijd standaard zeep, toiletpapier en een handdoek krijgt?
- ik nu op het dakterras van het Raj Palace hotel de beste sweet lassi ooit aan het drinken ben? Mmmmhhh, mijn smaakpapillen slaan helemaal op hol!!!

AFPINGELEN
Normaal vind ik het echt niet leuk om te onderhandelen, af te pingelen of iets dergelijks. Ik ga het meestal zoveel mogelijk uit de weg, maar hier moet je wel. En ik moet zeggen, I'm getting the hang of it! :-)

DRIVER RAJ EN ZIJN GEZIN
Namiddag had ik het met driver Raj over zijn gezin. Hij heeft een vrouw, zoon en dochter. Raj werkt nonstop van september tot eind maart (hoogseizoen hier qua toerisme) en is de resterende maanden thuis bij zijn gezin. Net als de meeste Indiers trekt hij in die maanden met zijn gezin naar de bergen, omdat het daar een stuk koeler is (hier kunnen de temperaturen dan immers oplopen tot 49 graden Celsius!). Tijdens het hoogseizoen is hij tussendoor maximum 1-2 dagen thuis, dus veel ziet hij zijn gezin dan niet. Zijn vrouw zou 10 jaar geleden borstkanker gehad hebben, op 25-jarige leeftijd, en onderging toen een borstsparende operatie. Sosm voelt ze nog pijn in haar borst en dan komt de bezorgdheid wel terug naar boven of er terug iets zit zeg maar. Van zijn zoon en dochter had Raj een foto in zijn portefeuille steken, van zijn vrouw niet. Tssss :-).

HINDI EN MOSLIMS
Gisterenavond had ik op het dakterras van het Mahar Haveli hotel in Jaipur een lang gesprek met de charismatische hoteleigenaar Jagdish Singh. Hij vertelde me dat 60 procent van de inwonders van Jaipur moslims zijn en 40 procent Hindi. Met de moslims liep hij niet hoog op. Hij vindt het bijvoorbeeld niet kunnen dat je als man van het gezin je kinderen uit werken stuurt, zoals de moslims hier wel zouden doen. Hindi's zorgen ervoor dat vrouw en kinderen kunnen thuisblijven, terwijl de man des huizes als enige uit werken gaat. De meeste gezinnen hebben dan ook maar 2-3 kinderen, want 'children are expensive' (zoals Raj daarstraks ook al lachend opmerkte). Financieel hebben de meeste Indiers het vaak niet breed, met een inkomen van 5-6000 rupees per maand terwijl het leven hier steeds duurder wordt.

KARMA
Met Prodeep had ik in Delhi een otnzettend interessant gesprek over karma. Blijkbaar maakt het voor de Hindi niet uit of je iets goed doet omdat je dat ook oprecht goed meent of omdat je bang bent om anders een slecht karma te hebben. De intentie is dus niet zozeer van belang, zolang je maar gewoon 'goed' handelt en goede daden verricht. Goed handelen alleen uit angst en doing good things omdat je vanuit je hart de zaken correct wilt aanpakken staan dus voor hen volledig op dezelfde lijn. Daarnaast is het zo dat als je bijvoorbeeld een vrouw op straat helpt (a good thing) om haar daarna te beroven (a bad thing), bij karma dan 'the good thing' en 'the bad thing' naast elkaar staan. You did a good thing, that makes good karma, and you made a bad thing, and that makes bad karma.

HINDI'S ZIJN TOF
Ik vind de mensen hier echt wel heel tof. Zelfs als ze je iets willen verkopen en je zegt duidelijk 'nee', blijven ze (meestal toch :-)) erg respectvol en vriendelijk. Ze stralen vaak een zekere waardigheid uit, misschien omdat ze zodanig naar bepaalde normen en waarden leven van het goede te willen doen. Het is echt wel mooi om te zien en ik heb dan ook enorm veel respect voor deze way of life.

GROEN, GROENER, GROENST!!!
Grappig is dat ik door Indiers vaak wordt aangesproken omwille van mijn groene bril, groene bloemenring en groene roosjsesoorbellen. Ze vinden dat hier helemaal geweldig, zeker omdat het vaak ook goed matcht met de Indische kleding die ik hier draag. Ze hebben al snel gezien dat ik mijn kleuren op elkaar afstem en komen dan zeggen dat ze dat heel mooi vinden en dat ze mijn bril superleuk vinden. Is echt wel tof! Of ze zeggen 'Hello, Miss Green...'.
Ook grappig: mensen vragen me soms of ik vegetarier ben, omdat ik zoveel groen draag... ;-)

AUTORIT
Vandaag (6 maart) was een enorm vermoeiende dag. De autorit van Jaipur naar Udaipur leek wel eindeloos te duren (in werkelijkheid van 9am tot 4.30pm). De auto van Raj heeft ook heel wat meegemaakt sinds we in Delhi vertrokken zijn: de eerste dag viel zijn godenbeeldje plots van het dashboard af. Vannacht heeft blijkbaar ook de achteruitkijkspiegel het begeven. Still feeling safe, nothing to worry about :-).

SMSJES
Dankjewel allemaal voor de leuke smsjes op mijn Indisch gsm-nummer!! Heel fijn!! En natuurlijk ook eeuwige dank aan mama en Ruth om zo goed op de poesjes te letten:::

Morgen Udaipur verkennen, ben erg benieuwd!

2 opmerkingen:

 1. Miss Green :-)...het viel me inderdaad al op bij je foto's dat het je ook in India zeer goed lukt om de kleuren op elkaar af te stemmen...en dat de kleuren van India matchen met jou...Miss green!
  Nog veel plezier!

  Groetjes
  Wen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha thanx!! Vele groetjes terug, deze keer vanuit Jodhpur!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen