dinsdag 12 maart 2013

Het Indische nieuws voor u gelezen, inclusief een Indische meditatietip!

Yep, ben vlijtig aan het bloggen geslagen de afgelopen dagen maar je komt hier ook zoveel interessante dingen tegen! En daarnaast beschik ik al een paar dagen over een veel betere internetverbinding... ;-)

Ondertussen verblijf ik opnieuw in het Mahar Haveli hotel in Jaipur waar ze de Hindustan Times (krant) hebben... Bij dezen dus, het Indische nieuws voor u gelezen!!

'Delhi gang-rape accused hangs himself in Tihar'
Er is toch nog veel te doen om de groepsverkrachting van de 23-jarige fysiotherapiestudente in Delhi een tijd geleden. Op straat of gewoon in contact met Indiers hoor je er nooit iets over, maar de kranten blijven er wel aandacht aan besteden. Dus, een van de verdachten van deze wandaad, de 33-jarige chauffeur Ram Singh, zou zichzelf opgehangen hebben in zijn cel, maar zijn ouders vermoeden dat hij er vermoord werd. Het is de derde suicide in de Tihar gevangenis in de afgelopen 15 maanden. Met een populatie van 12,000 gevangenen werden 18 overlijdens gerapporteerd in 2012, waarvan twee suicides (en de rest was door een natuurlijk overlijden).
Volgens mij was die Tihar gevangenis ook de gevangenis waar theyyam dancer Hari Das werkt (zie vorige post). Je hebt blijkbaar rivaliserende politieke partijen die elk een eigen gevangenis hebben. Word je naar de gevangenis van de concurrerende politieke partij gestuurd, ben je dood of toch minstens een deel ledematen kwijt tegen de dag erop. De gevangenen krijgen, door hun connecties, alles klaar waardoor de cipiers en gevangisdirecteur vooral moeten zien dat ze overleven en niet aangevallen of neergestoken worden. Ooit had een vroegere gevangenisdirecteur hier strenger tegen willen optreden, en plots was zijn huis afgebrand.

'Slap-happy politics'
Premier Mamata Banerjee, vrouwelijke premier van West-Bengalen, wordt ervan beschuldigd de moslims in haar staat opzettelijk te benadelen. 'Rather than making gestures to the Muslims, it's time Mamata Banerjee tried to integrate them into the mainstream.' Ze zou vanalles beloven, maar die beloftes zouden bedrieglijk zijn en de moslims van West-Bengalen, die vaak geen onderwijs kunnen genieten, op lange termijn maatschappelijk gezien niet verder helpen.
Mamata Banerjee kende een glorieuze verkiezingsoverwinning in 2011, zelfs zonder lange arm in de politiek, wat zeker hier in India bijzonder opvallend was. Ondertussen wordt ze vaak bespot omwille van haar publieke woedeuitbarstingen, waarvan regelmatig You Tube filmpjes van verschijnen op het internet.
Free vaccination add
Ik stoot op een advertentie waarin meegedeeld wordt dat je je kind van 6, 10 of 14 weken oud gratis kan laten vaccineren in het kader van het Routine Immunization Programme. De vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus, Hepatitis B, meningitis en longontsteking wordt allemaal tesamen in een prikje gegeven.


Van twee walletjes eten
Een zekere Bhuraram Malli woonde al vier jaar samen in Jaisalmer (Rajasthan) samen met de Britse Alexandra Smith, maar bleek al getrouwd te zijn. Hij had tegen haar gelogen over zijn (eerste) huwelijk. Hij wordt nu aangeklaagd wegens fraude en afpersing (zou haar ook een som geld ontfutseld hebben).


TV channel for dogs
Vorig jaar werd in de Verenigde Staten een tv-kanaal speciaal voor honden gelanceerd, met kalmerende muziek en speciale kleuren die alleen honden kunnen zien. Israel gaat een gelijkaardig hondenkanaal lanceren op Channel 39. Euhh... OK dan :-).

Column van een yoga guru
Op een gegeven moment lees ik de column van yoga guru Atul Vyas. Hij roept op om allemaal te mediteren m.b.t. Shiva Day. Ik zal zijn 'Shiva Day meditatie' even uit de doeken doen voor de geinteresseerden (hou je vast, best wel zweverig):

Zit in een meditatieve houding.
Breg de aandacht naar  je ademhaling.
Mediteer op het universum: richt je aandacht eerst op je onmiddellijke omgeving en breid dan geleidelijk aan je aandacht uit naar het hele universum.
Visualiseer en ervaar dat het universum geen aparte entiteit is, maar een deel van Lord Shiva.
Zie het als gevuld worden door God. Zie en voel hoe elk deel opgevuld wordt door Lord Shiva.
Visualiseer hoe Lord Shiva het universum opvult en erom heen zweeft.
Mediteer hoe heel dit universum een deel is van Lord Shiva.

'(This meditation) leads to growth of awareness leading to great awakening. It is relaxing and healing.'
www.yogainjaipur.com

Gaano ka Lokpal 
'Gaano ka Lokpal is in the house' is een krantenartikel over hoe het Indische radiostation Fever 104 FM sinds gisteren een initiatief is opgestart waarmee de luisteraar al sms-end kan bepalen welke nummers definitief uit de playlist van het radiostation worden verwijderd. Twee weken geleden belde een luisteraar hen op en vroeg de radiofiguren Mannu en Suhas, van de show Dilli Ke Do Dabangg, om niet meer het populaire liedje 'Fevicol Se' van Dabangg 2 te spelen. Het nummer zou vernedernd zijn voor vrouwen. De radiofiguren hadden hier wel oren naar en besloten om de luisteraars via telefoon, sms en Facebook te laten beslissen. Inderdaad, duizenden luisteraars reageerden hierop met eenzelfde verzoek om het nummer nooit meer te spelen en zo geschiedde! 'The song has been taken off the station's list of songs, forever.' 
De componist van het liedje, Sajid van het Sajid-Wajid duo, heeft naar verluid al (sportief) gereageerd en aangegeven dat hij geen problemen heeft met het schrappen van het  nummer. Hij vindt het een uniek initiatief van Fever 104 FM.

Fevicol is blijkbaar een bekend merk van pleisters in India en een van de best verkopende pleistermerken in Azie (bedrijf noemt Pidilite). Het liedje 'Fevicol Se' van de film Dabangg 2 zegt eigenlijk 'bind mijn foto op je lichaam met (een) Fevicol (pleister).' 

De National Commission for Women had al gereageerd om te zeggen dat ze het nummer beledigend vonden naar voruwen toe, zeker in de nasleep van de groepsverkrachting van de 23-jarige studente in Delhi. 'People must learn to respect women instead of using abusive words against them or depicting them in a bad way in film songs. The matter is serious.', aldus een lid van de NCW.

Als je de tekst van het nummer eens wilt lezen (Hindi tekst met Engelse vertaling), zie deze link (ik vind eigenlijk dat het nog best meevalt):
http://www.bollymeaning.com/2012/11/chipkale-saiyan-fevicol-se-dabangg-2.html

Sting in Jodhpur
Sting heeft blijkbaar opgetreden hier op een feestje van Maharaja Gaj Singh II in Jodhpur, afgelopen zaterdag.

De entertainment sectie van The Hindustan Times heeft een hoog Indisch 'Blik' gehalte dat ik jullie niet wil onthouden.

Bikini's in Bollywood
Actrice Sonam Kapoor vertelt in een interview dat het tijd wordt dat er minder fuss gemaakt wordt in India over kussen, intieme scenes spelen en een bikini dragen in Indische films. Interviews als deze staan in groot contrast met artikels waarin, in navolging van de groepsverkrachting in Delhi, net wordt opgeroepen om vrouwen in de media net minder uitgesproken als lustobject voor te stellen.

Waardering van Bollywood vrouwen
Film director Shah Rukh Khan zegt dat vrouwen niet de waardering krijgen die ze verdienen wat betreft het meespelen in Indische Bollywood films. 'They work harder, they hold the film together and I honestly think, they do not their due credit. ... I truly believe that women are the backbone, at least in my field of work. I am inspired by all of them.' Dit doet me denken aan de ambivalente houding binnen het hindoeisme jegens vrouwen (zie ook eerdere post). Het is fijn om te lezen dat een man, zeker iemand met een dergelijke roem een aanzien, het openlijk opneemt voor Bollywoodactrices en eigenlijk ook een beetje voor Indische vrouwen in het algemeen.

Tot zover de krant, hier nog een paar algemene dingetjes!

Hindu way of greeting
Namaste = de standaard begroeting bij Hindu's voor alle mensen, dus zowel mede Indiers, vrienden, onbekenden, jong en oud. In het Sanskriet betekent dit namah + te = 'I bow to you'. Diepere spirituele betekenis is het erkennen hiermee van de levenskracht en God die niet alleen in jezelf zit, maar ook in alle anderen. Hierbij maak je een korte buiging en vouw je je handen samen voor je borst.Namaskar = variant van 'namaste'
Ram ram = begroeting die meer op het platteland gebruikt wordt

Fimpjes in de cinema, voor de film begon (naast de antirookcampagne):
- avoid zig zag driving
- no use of cell phones during the movie
En helpen dat die filmpjes doen :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten