dinsdag 15 januari 2013

Borstkanker in India


In het Jessa Ziekenhuis werk ik als psychologe in het borstcentrum, met vrouwen en mannen met borstkanker. Ik was dan ook geïnteresseerd in de psychosociale benadering van borstkanker in India. Na wat opzoekwerk bleek dat steeds meer vrouwen daar de diagnose krijgen, maar dat de psychosociale benadering nog in zijn kinderschoenen staat. Natuurlijk sta ik dan te popelen om met de hulpverleners van daar in gesprek te gaan!!

De feiten:
Tegenwoordig krijgt 1 op 28 vrouwen borstkanker in India (tegenover 1 op 9 vrouwen in België en 1 op 8 in Nederland). Vooral dertigers zouden steeds vaker getroffen worden door de ziekte. In 2011 sprak men van 115.000 nieuwe gevallen van borstkanker per jaar, in 2015 verwachten ze het dubbele. Men spreekt er dus van een rasechte epidemie! 

Hoe komt het nu dat borstkanker zodanig sterk opkomt in een land als India?
Door de economische ontwikkeling en verstedelijking raken de Indiase vrouwen steeds meer verwesterd. Ze starten later met het hebben van seks, krijgen minder kinderen en geven minder vaak borstvoeding dan vrouwen op het platteland. Hierdoor worden deze vrouwen sterker blootgesteld aan oestrogeen, wat hun risico op het ontwikkelen van kanker tijdens hun leven verhoogt. Daarnaast eten verstedelijkte vrouwen in India meer westers, wat vaak leidt tot overgewicht / obesitas en een verhoogd alcoholgebruik, ook weer twee risicofactoren bij borstkanker. Zeker bij postmenopauzale vrouwen is obesitas een risicofactor (daarom wordt hier in België ook gepromoot om zeker voldoende te sporten en op je gewicht te letten vanaf / na je menopauze).

Het plan:
Na wat mailen en opzoekwerk ben ik in contact gekomen met een borstkankercentrum in Mumbai, dat o.a. ook zelfhulpgroepen organiseert: www.breastcancerindia.org. In principe staat Mumbai niet op de planning voor deze trip, dus over een week hoor ik of ze mij in Delhi kunnen ontmoeten (en anders, wie weet, vlieg ik toch even heen en terug naar Mumbai? tja :-)). Dr. Shah, waar ik nu contact mee heb, gaat alleszins zijn best doen om een soort overlegmoment te plannen waarin we kunnen brainstormen over de psychosociale hulpverlening in Europa versus India. Het zou leuk zijn als we elkaar tips kunnen geven en van elkaar kunnen leren! Een van de couchsurf hosts waar ik contact mee heb wilde mij ook al voorstellen aan zijn tante. Zij heeft ook borstkanker overwonnen en het leek me wel interessant om haar te ontmoeten en samen te praten over wat borstkanker met je doet... in België versus in India.

Allemaal weer spannend en interessant... I'll keep you posted!!!


1 opmerking: